VATERPOLO – Hrvatska bez postolja, Jugaš sa zlatom

148

Hrvatska vaterpolska reprezentacija zauzela je četvrto mjesto na Europskom prvenstvu za igrače do 19 godina, koje se igralo u Minsku, u Bjelorusiji. Nakon što je sa četiri pobjede (tri u skupini: Slovenija 14:4, Turska 8:4 i Španjolska 10:9, te u četvrtfinalu Rusija 5:4) stigla među četiri najbolje, upisala je dva poraza. U polufinalu je doživjela težak poraz, utakmicu zaključila bez postignutog pogotka (Grčka je bila bolja s 8:0), a na kraju je izgubila utakmicu za treće mjesto od Španjolske s 9:8 iako je u tri navrata imala tri pogotka prednosti (4:1, 5:2 i 6:3).

Kristijan Čulina, jedini Jugaš u reprezentaciji Hrvatske, i jedan od najmlađih, postigao je na EP-u za igrače do 19 godina dva pogotka. Po jedan u prve dvije utakmice, protiv Slovenije i Turske. Igrao je u svih šest utakmica hrvatske reprezentacije na EP-u.

Na EP-u u Minsku sudio je Vlaho Radičević. Dubrovački međunarodni sudac je nakon suđenja utakmica po skupinama, sudio četvrtfinale u kojem je Crna Gora s 11:9 dobila Mađarsku, na kraju je svirao ogled za peto mjesto u kojem je Italija s 8:4 dobila Srbiju. Očekivano, kad je Hrvatska bila među četiri, Radičević nije bio u igri za utakmice koje su odlučivale o podjeli medalja.

Naslov prvaka osvojila je Grčka, koja je sa 14:12 u finalu bila bolja od Crne Gore. Alexandros Panastasiou, koji je u ljetnom prijelaznom roku postao novi igrač Jug Croatia osiguranja, sa čak 5 pogodaka bio je prvo ime Grčke u polufinalu, a istaknuo se i u finalu postigavši 3 pogotka.